Nedávno byla slavnostně otevřená nová část polabské cyklostezky, dostala do vínku číslo 2. Vede z Hradce Králové, od starého kamenného mostu na Pláckách, údolím Labe, přes Smiřice, Jaroměř - Josefov, až do Kuksu. Nedalo nám to, a s kamarádem jsme vyrazili. Dva tatíci na kolech. :-) - A co se nestalo - po prvních osmi ujetých kilometrech jsme se špatně dohodli kudy pojedeme, já jsem ukázal, začal zatáčet, Martin se díval jinam a v domnění, že jedeme rovně .... já náraz ustál, Martin přes moje přední kolo dal salto na tvrdý asfalt, z mého předního ráfku neforemný patvar...... Posbírali jsme se, Martin byl naštěstí v pořádku. A nastává smiřování se s myšlenkou, že výlet končí,  vlastně dříve než začal. To přeci ne - co kdyby ... přeci Vojtovo kolo má stejný průměr ráfku - Beru Martinovo kolo, do ruky to co zbylo z mého předního a vracím se domů. Za 30 minut jsem zpátky s náhradním předním kolem a cesta může pokračovat. 
 Tahle ne úplně povedená fotka je pohledem od bývalých zámeckých schodů, od mostu přes Labe, ke špitálu na Kuksu. Jsme v cíli cesty. Cyklostezka nemá chybu - teda, malinkou ano, jsme v Čechách, tak několik krátkých úseků - nějak asi chyběl asfalt, či co :-) někde se ztratil :-) ale jet se dá i po zpevněném štěrku. Naopak velká část stezky je vhodná i pro in-line bruslaře.
 Bývalé zámecké schody.
Když jsou na podzim ve zdejším areálu slavnosti vína,
tak místo vody teče ve žlábcích chvíli víno,
ale to se k nim nedá protlačit, jsou plné ochutnávačů...
 Jsme na kopci u špitálu. Alej Barokních soch Matyáše Bernarda Brauna - ctnosti a neřesti
 čelní portál špitálního chrámu
 výhled do kraje, je to focené všechno mobilem, nejde moc přibližovat, ale uprostřed snímku je vidět vinice. Je to nejseverněji položená registrovaná viniční trať v České republice. proto bývají ve zdejším areálu podzimní slavnosti vinobraní.
 Nádherný most, nebo skoro jako tunel,
pod železniční tratí z Hradce Králové do Liberce.
Je na něm letopočet 1871.
Jak asi budou vypadat dnešní dálniční mosty, až jim bude 140 let...
Vede sem z Kuksu červená turistická trasa, blížíme se k Braunovu Betlému ve skalním masívu
 Hned za mostním tělesem je začátek křížové cesty 21. století - jedná se o soubor plastik, které vytvořili přední čeští sochaři na počátku 21. století. Jsou z bílého pískovce, nedaleko, od Hořic a mají nám připomínat ne zrovna radostné okamžiky uplynulých let. V přírodní scenérii podkrkonošské krajiny vypadají zajímavě, dotvářejí duchovní rozměr místa a navazují na dávnou sochařskou tradici....ale mému srdíčku jsou bližší barokně rozevlátá díla mistra Brauna
 andělé
 rouška Veroniky
Tady jsme už na cestě domů, v zámeckém parku ve Smiřicích. Děti se nedávno zajímaly o severoamerické Sekvoje, zaujala je jejich mohutná nádhera. jedno "mládě" jsem jim proto vyfotil.
A kolik že jsme ujeli kilometrů - no ještě to s námi není tak špatné, když jsme slézali z našich RockMachinů,  úplně náhodou máme oba stejná kola, měli jsme za sebou 150 km.

Komentáře

  1. Blázni....150 km, já skučím po padesáti......kondičku tedy rozhodně nemám a už ani nebudu mít, nu což. Moc děkuji za nádherné připomenutí jedné báječné dovolené. Tenkrát jsme byli na Kuksu každý den, protože cesta vedla kolem. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle kraj je opravdu nádherný - já se v podkrkonoší narodil, i když kousek jinde, možná i proto mi hodně říká

      Vymazat
  2. Děkuji za fotky. Dcera mé kamarádky bydlí v Kašově a už mi psala, že je nová cyklostezka a ať přijedem. Tak si to na léto rozmyslím.
    Těch 150km bylo od vás doma nebo z Hradce?
    Podrav Eva

    OdpovědětVymazat
  3. 150 km to bylo od nás,tam a zpět, se všemi zajížďkami, cesta z Plácek na Kuks má údaj 28 km, z centra HK na Kuks je dlouhá asi 35 km.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odpověď. To jste si toho ale dost najeli. Já jezdím skoro každý den, ale 150km, toby asi bolel... :)
      Pozdrav Eva

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky