Lanšperský betlém ( já vím, je postní doba :-) )

dostal jsem ho k letošním Vánocům, Ježíšek ví o mojí zálibě ve vyřezávání Betlémů a donesl mi hned dva papírové, oba z tiskárny OFTIS s.r.o. z Ústí nad Orlicí. Vydali jich tady několik. První, který  tu představím, je koncipovaný jako deskový oltářní obraz. Jeho autorem je Adolf Lachman.  
Betlém vypráví barvitý příběh ze života panství pod středověkým hradem.
Vzdává hold zakladateli Lanšperského hradu, českému králi Přemyslu Otakarovi II. 
Krásná, vnadná :-) lazebnice, muzikant a řezník ve sklepení hradu. Krčmář byl na panství osvobozen o roboty - musel ale odebírat a čepovat pouze panské pivo a kořalky, chmel se pěstoval v okolí.
Dvě zkřížené motyky jsou původním znakem vesnice Lanšperk a vedlejší znak je symbolem občanského sdružení pro kapli a boží muka Lanšperk.
U jesliček ve sklepení Lanšperského hradu se malému Božímu dítěti klaní Přemysl Otakar II., dále jeho syn Václav II., pak opat Zbraslavského kláštera Petr Žitavský a bezejmenný rytíř.
Panna Maria podle gotických zpodobnění klečí a sv. Josef se opírá o hůl.
daráčkové - zemědělec, děvečka, kovář, bílý pes je znamením věrnosti
erb Sboru pro záchranu hradu Lanšperka, občanského sdružení a svatý Václav s korouhví v levé ruce a přemyslovskou orlicí v pravé jako znamení bývalé vesnice Václavov, vzniklé z poplužního dvora u Lanšperka
vlk byl ve středověku symbolem zla
hudebníci a mírumilovná dobrodějka Grůfka, která podle pověsti pomáhá Lanšperským v těžké době, po staletí tajně odnášela z hradu poklady a pomáhala s nimi místním chudým 
stříbrný dvouocasí lev, znak českého krále a Českého království, plamenná orlice se zlatou zbrojí připomíná, že čeští králové vzešli z Přemyslovského rodu
odpočívající žebrák
Anděl zvěstuje pastýřům radostnou novinu o narození spasitele u novogotické kaple narození Panny Marie. Kohout symbolizuje záchranu hradu od moci pekelné, od vítězství zla. Je hrdinou místní pověsti o čertově mostu, vypráví příběh o rytířích z hradu Lanšperk a Žampach, kteří chtěli své hrady spojit mostem. Lanšperský pán povolal do služeb samotného vládce pekel, kterému upsal duši. Lucifer měl jedinou podmínku, přes noc nesměl zakokrhat jediný kohout. Proto byli všichni kohouti v okolí hradů pobiti. Kohouta opuštěné chudé střenky ale zbrojnoši nenašli, litovala ho a schovala pod pekáč na plotnu :-)
( asi zrovna netopila )
Přidat popisek
opat zbraslavského kláštera Petr Žitavský, obnovitel Lanšperského proboštství
Svatá Klára a sv. František z Assisi
svatá Anežka Česká

při povídání o Betlému jsem čerpal z průvodního textu od Radima Duška
Betlém je vyřezávaný z lamel plovoucí podlahy, skřínka ze smrkové spárovky.

mějte se,
Pavel :-) 


Komentáře

  1. Kouknu z okna, vidím sníh, kouknu na notebook, vidím betlém. Krásná zima :-). Pavle, máš úžasný koníček, měj se hezky Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. jojo, říkal jsem si, že sníh venku s Betlémem ladí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pro toto jsem ráda ve světě blogerů - tvé povídání o betlémech bylo pro mne odkazem podívat se na stránky Oftisu a možná jsem tam objevila možnost doplnit můj vyřezávaný betlém se 100 postavami o ty tři nejdůležitější, které se léty ztratily. Máš hezkou zálibu, přeji ti, abys měl dostatečný prostor pro vystavení všech betlémů. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, že jsi našla podobné postavičky k těm, co ti chybí. Blogy jsou úžasně inspirativní svět.¨
      Pavel

      Vymazat
  4. Pavle, budu se opakovat - nádherný koníček a nádherná práce. Tvoje betlémy se mi moc líbí.
    Tak přeju hodně radosti. Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. díky, další Betlém se začíná rodit :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  6. Pavle, to nevadí, že čo chvíľa Veľká noc. :) Ten betlehemček je nádherný. Krásnu, pokojnú nedeľu. :) D. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky