Experimentální výpal :-)
Exkurze do dávných věků, kamsi do časů Sámovy říše, nebo Velké Moravy, do žhavého popela jsme vložili dobře vyschlé misky,
jako dávní hrnčíři..... a pak čekali na výsledek práce.....

ohniště jsme pokladli suchými třískami, ihned vzplály

po výpalu jsme nechali vše dobře vychladnou, čekali jsme na výsledek do dalšího dne

silnější misky se povedly

tenčí misky žár nevydržely a popraskaly

vypálené misky při poklepání příjemně zní, na poprvé vcelku úspěch.... 2 ze 4 misek se povedlo vypálit, ještě dostanou v troubě při 150-180 stupni finální barevnou úpravu.

miska tvořená z dlouhého hada je příště potřeba lépe spojit řídkou kaší

jahodování :-)
dnes byl jahodový den, po ránu ještě před cestou do práce jsem byl na samosběru,
odpoledne pak dorazily obědnané další...
večer bylo doma 20 kg.... půlka už je v marmeládě, v jahodovém dortu k snídani.... v rozmixovanem koktejlu s čerstvým mlékem....
před nedávnem jsem to tady psal.....
dny, kdy se nechodí spát....
jen se trošku nestíhá úklid. ....
Dobrou noc. Pavel

Komentáře

  1. Pavle, to je parádní experiment!
    A o víkendu jahodobraní dospěte:o)
    pa, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se uvidí :-) v pátek jedeme hrát divadlo, v neděli pak budeme v našem ochotnickém souboru dvě odehraná představení a konec sezony oslavovat :-) zas tam na ten spánek nějak není moc času :-) :-).
      Pěkný víkend i Tobě, P.

      Vymazat
  2. Jak tak čtu, ten začátek léta je u vás asi hodně náročný, jahod požehnaně a s tím divadelním spolkem to je nádherná zábava, obdivuji ochotníky. Měj se krásně.




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ochotníky jsme založili před třemi roky.... poslední soubor tady zanikl v 70-tych letech. Zatím nás to hodně baví, na zkouškách se zažije legrace....a ta trocha tremy před vystoupením... to k tomu patří.

      Vymazat
  3. Zaujímavé...a tie jahody ! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pavle, z těch mís jsem unešená. Fakt nádhera. Kde jste vzali materiál? Díky, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to obyčejná keramická hlína, dá se sehnat ve výtvarných potřebách v balení tuším 10 kg kolem 100 Kč

      Vymazat
  5. Pavle, po delší odmlce moc zdravím a ty misky jsou úžasné a vůbec by mě nenapadlo, že bych ten výpal mohla vyzkoušet jen tak "podomácku". Keramika mě totiž hodně láká. Jahůdky a třešně to je dobrota ... mňam .... taky už mám nějaké uložené v marmeládách :-D Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  6. Já to taky netušil, v minulosti jsme zkoušeli postavit malou experimentální pícku ze šamotových cihel a hlíny na zahradě, ale pokusy tehdy neskončily úspěchem. Tenhle návod jsem našel v letošním únorovém čísle časopisu zahrádkář, a hned první pokus dopadl uspokojivě, takže teď o víkendu snad bude čas zase plácat. Přeju pěkný víkend, Pavel

    OdpovědětVymazat
  7. Tak výpal tedy jen tiše závidím....k pícce se svépomocí asi nedostanu ;-)....a dny, ve kterých se nechodí spát si užívám toho daru úrody.......úklid je totéž a do toho různě velké flašky s kvasící úrodou zbytků kiwi....voní to u nás zvláštně....to pak nemám problém, aby mi krásně a rychle vykvasil chléb z žitného kvasu :-D :-D....tak tolik od nás.......

    mějte se mezi lesy poklidně a příjemně

    s pozdravením.....pherenis

    OdpovědětVymazat
  8. Keramiku nevypalujeme v žádné pícce, jde o obyčejný betonový zahradní gril, a výpal je v horkém popelu, přikládá se suchým dřevem, aby se dosáhlo požadované teploty, je to co nejjednodušší návod, pro běžné domácí podmínky, bez dalších nákladů. Hezký den, Pavel

    OdpovědětVymazat
  9. Pavliku, se máte .... keramiku pálíte v krbu (já zkoušela i v sudu) a budete mít jahodové hody :-) Margo

    OdpovědětVymazat
  10. A ďakujem za denné citáty...

    OdpovědětVymazat
  11. Juuu, také se těším až mě děti budou učit keramičit (chodí už třetí rok do keramiky) a budeme vypalovat na nové zahrádce. Už balíííme... směr Vlašim :-)
    Krásné jahodové léto přeje Zuzka

    OdpovědětVymazat
  12. A ochotnický soubor, paráda! Já chci taky ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Sežen si k sobě několik dalších nadšených bláznů a jděte do toho. Je to super. Pěkný večer. Pavel

    OdpovědětVymazat
  14. Jahody miluju..s mlékem a s cukrem...mňam.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky