Domácí pivo - na co se nemá zapomenout :-)
Základní recept: 50 g suchého chmele, 500-700 g cukru, 300 g melty, klasické, z praženého zrní, 6l vody - vše pomaleji vařit, až se vyvaří cca 2 litry vody- odstavit, počkat až vychladne, a pak pořádně vmíchat kostku kvasnic. Nechat odstát do druhého dne. Pak přecedit, nebo ještě lépe přefiltrovat přes plátýnko a naplnit do PET lahví - do 2 litrové lahve max. 1,5 litru. V lahvích zraje na chladnějším místě několik týdnů, kontrolovat tlak, pokud lahev začne měnit tvar, upouštět opatrně tlak.
Na což jsem zapomněl.... a jak vypadá lahev, vidíte na fotce :-)
V receptu jsem četl že pivo se může pít třeba deset dní, ale moje zkušenosti říkají že déle, tahle várka je dělaná těsně před vánoci, už je pitná, ale lepší bude tak za 3-4 neděle. Nemusíte mít strach, že by se to zkazilo, měl jsem doma i 3 měsíce starou várku a byla výborná. Hlavně dodržovat chladné místo a kontrolovat tlak!
Dobrou chuť
Pavle,
OdpovědětVymazatjá až tak pivo nemusím, ale tohle domácí snad přijedu i ochutnat ;-)
je ve stádiu dlouhodobých pozorování. Na to mě užije :)
VymazatPavel
Pane jo, to musela být šupa. Slýchávám o domácím pivě docela často, ale ještě jsem nechutnala. Hodně zdaru při vaření, teď už to vypadá vychytaně :-), Kája.
OdpovědětVymazatchuťově připomíná černá piva. Barevně vlastně taky. :)
VymazatA bylo vymalováno :-)) Iva
OdpovědětVymazatno malovat se teprve bude :-) :-)
OdpovědětVymazat