Zpracování úrody
kdo ví jaký bude výsledek, špendlíky jsou zatím zasypané cukrem a zalité 50 procentní pálenkou z jablíček. Po dvou měsících, by se mělo přidat suché víno, jeden litr a půl litru rumu. A po nějaké době, cca 4-5 dní přecedit. Tak uvidíme :-)
tady je převaha rybízu, ale jsou v něm i lesní ostružiny ze zahrady
V Orlických horách mi dal ochutnat kamarád domácí likér z máty, u nás je plantáž meduňky, tak na jeho radu plná sklenice zalitá pálenkou, taky se bude nějakou dobu louhovat, pak se zcedí a doplní převařenou sladkou vodou podle chuti
tady se pokoušíme o kvašáky, zatím jsme je nikdy nedělali, vždycky se okurky jen sterilizovaly, ale letos jich je víc, tak uvidíme
A jak se zpracovává úroda u vás?
Pavel
U nás se dělaly džemy (višně, meruňky), také jsou višně v rumu a na podzim budou jablíčka, ale ty stačíme sníst za čerstva. Tak hodně pohody při dalším zpracovávání zemědělských výpěstků. :-)
OdpovědětVymazatdžemy máme jahodové a meruňkové, ale ovoce se muselo koupit
OdpovědětVymazatÓ tady je voňavá laboratoř :-)) v zimě se pak člověk tetelí radostí z těchto zásob ♥ přeji ať se vše povede !! Iva
OdpovědětVymazatto jo - jsou to baterky do zimních večerů
VymazatJů, to bude dobrůtek! Tak ať si dobře pochutnáte :)
OdpovědětVymazatJeště jsem chtěla dodat, že jsem zrovna včera pekla podle tohoto receptu http://spicycrumbs.cz/2016/09/pasta-pecenych-rajcat/ a je výborná! :)
OdpovědětVymazatRajčata máme hlavně divoká a stíháme je zatím konzumovat čerstvá :)
VymazatMy letos na chalupě moc úrody nemáme - třesně a višně zmrzly úplně, rybízu bylo malinko, protože ho spoustu ozobali špačci ... Takže aktuálně sušíme křížaly z letních jablek.
OdpovědětVymazatHezký večer
Stáňa (http://werka13.blog.cz)
u nás pomrzly taky všechny třešně... a že strom tak nádherně kvetl
OdpovědětVymazata jablka taky nic moc letos, všechno je červavé a hnije ještě na stromě
Zaujal mě likér z máty. Letos ji mám hodně a asi to zkusím.
OdpovědětVymazatZe špendlíků znám jen marmeládu.
Kvašáky jsem ještě nedělala.