chlebová pec, první zátop
Kdo sledujete blog pravidelně, víte, že jsme na zahradě v září postavili jednoduchou pec ze šamotek slepovaných jílem a izolovaných slámou.
Pec má za sebou 30 dní vysychání, poprvé se v ní může zlehka zatopit
na první pokus, že by bez papíru?
tak nakonec byl papír potřeba
okamžiky pravdy, chytne provizorní komín tah?
hurá, zdá se, že se povedlo, komín chytnul tah!
Podle některých komentářů na facebooku je prý komín zbytečný, jen odvádí teplo, že se stejně do pece zakládá až po vyhoření, že můžou spaliny odcházet předem. Takže máme co zkoušet, v čem experimentovat. Pokud se ukáže že je zbytečný, půjde pryč. Finální omítku pec dostane až na jaře, až bude odzkoušená a dokonale vysušená.
Je to super, je to krásné!!! Měj se fajn, Ivana
OdpovědětVymazatA snad bude i funkční :-)
VymazatAhoj Pavle, pec vypadá skvěle :) Jsem zvědavá, jak výtečný bude první chléb. Dá se péct i v zimě, při mrazech?
OdpovědětVymazatPřeji prima den, Petra
Ano, měla by fungovat celoročně. Tak uvidíme.
VymazatTy brďo, tak ta se ti povedla. Taky se těším na první chléb.
OdpovědětVymazatPokud se povede, tak se určitě pochlubím!
OdpovědětVymazatTaky jsme tak začínali s kachláky- postupně, pomaličku, zlehoučka...a voní:-))) teplem, krásou i dobroty:-)) Bude to i u Vás:-))přeji Vám to K
OdpovědětVymazatjé, kachláky, to musí být super!
VymazatPavel
Dílo se zdařilo !!! teď už jenom šup něco do té pícky :-))
OdpovědětVymazatDnes se poprvé peklo, a povedlo se, chleba a večer ještě pizza.
VymazatKrása! Valím oči a musím chválit. Zdraví Petra
OdpovědětVymazatDěkuju za návštěvu a komentář, Pavel
VymazatTeda tak to je top. Škoda jen, že to nemáte doma. Mohli byste tím i vytápět domácnost. To se vám bude teď určitě hodit, když vidím ty peníze za elektřinu, které doma utratíme. :) A to nemluvím o tom, kam se hnuly hypoteky a hypoteční sazby. Respektive úrokové sazby. No, prostě se budeme muset trochu uskromnit. Ale tak kdo pravidelně šetří, tak má nějaké rezervy. :)
OdpovědětVymazat