poznáváme okolí

Poslední lednový víkend

v sobotu bylo vlezlo, foukal studený vítr a při tom prudce tálo, nedalo se jít do lesa, všude bylo bláto. Dopoledne jsem vozil dřevo, připravoval skleník na sezonu, navážel koňský hnůj a odpolko jsme si udělali krátký výlet do nedalekého Vysokého Mýta. Zachovalo si středověký ráz, úzké uličky a velké čtvercové náměstí. Založil ho Přemysl Otakar II. a později se stalo věnným městem českých královen. Téměř celé staré město jde obejít prstencem parků kolem zbytků hradeb, které se zachovaly v opěrných zdech zahrádek měšťanských domů. Jeden z parků byl kdysi i botanickou zahradou, ale v 50. letech minulého století přestala být udržována a zanikla. 
zakladatel města Přemysl II. Otakar
původně gotický chrám byl několikrát přestavován, naposledy regotizován na konci 19. století.
domky naproti kostelu
a tady už dnešní pěší výlet. V noci silně mrzlo, bylo 10 pod nulou, zatím nejstudenější noc letošní zimy. Mrzne celý den a pří tom je nádherně. Tak jsme vyrazili lesem do nedalekého Dobříkova ke dřevěnému kostelíku, přivezenému sem za 1. republiky z Podkarpatské Ukrajiny.
tihle zapomenutí sněhuláci byli úžasní
co všechno potkáš v lese...
pěkný večer a celý příští týden.
Pavel

Komentáře

  1. Ve Vysokém Mýtě jsem byla asi dvakrát a to v době, kdy tam starší syn navštěvoval střední školu. Trochu jsme městem prošli, ale abych pravdu řekla, tak si pamatuji náměstí :-).
    Jinak jsme Mýtem občas z dovolených projížděli.
    Procházky lesem mám taky ráda.
    Hezký den a příjemný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Lidová tvořivost je vítaným zpestřením každého výletu či procházky. A ta modrá obloha, dokonalost.
    Tyhle arktické zimy nám dávají ,pane, čočku. Zapadané půl metrem sněhu, mráz a zima vlezlá za nehty.
    Odvykli jsme, alespoň my ve městech rozhodně. Přesto já jako zahradnice vítám přeháňky, jen aby jich pak po tání nebylo v podobě záplav až moc.
    Příjemný týden.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky