Eliška Přemyslovna – matka otce vlasti


V městské knihovně mi v pátek padla do oka novinka od paní Jaroslavy Černé - Eliška Přemyslovna, matka otce vlasti. Knížka má 270 stran a já ji měl přečtenou za víkend, což u mě není  až tak obvyklé. Děj románu zasazeného do období vlády Jana Lucemburského začíná smrtí krále Václava II a zavražděním Václava III. v Olomouci. Mladá princezna Eliška, kterou srdce táhne k duchovnímu životu neuvažuje zpočátku o světské kariéře, ale následující roky bezvládí v zemi vše změní. Eliška si uvědomí, že pomáhat potřebným bude moci jako královna víc, než jako abatyše kláštera. Pochopí, že země potřebuje silného krále, který srovná rozhádané šlechtické rody, a že ona je jediná, kdo může sňatkem přivést do země mezinárodně uznávanou osobu. No a když je někdo jediný, kdo může, tak prostě musí J. Nechci tady vypisovat děj, drží se v podstatě historických skutečností, líbí se mi ale postava královny. Autorce se z mého pohledu povedlo vykreslit povahu ženy, která nezapřela přímost a bojovnost Přemyslovny, poznala kde je její místo, co od ní život čeká. Prožívala strach a úzkosti, musela mnohdy volit mezi dvěma zly, musela krotit svoji energickou povahu. Ale pochopila svoje postavení jako službu lidem, službu poddaným, službu zemi, kterou dostala od Boha do správy.
Jak odlišné od naší dnešní reality ...


Komentáře

  1. Tak nejak som v noci dopísala posledný svoj post...vziať to miesto,to ktoré mi bolo požehnané, mi dáva pokoj, silu, ochranu....:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Tvůj komentář, přesně jsi to vystihla. Pavel

      Vymazat
    2. A Pavol , určite som silná len v Bohu a hlásim sa k slabosti,som natoľko slabá, že môžem súcitiť a sprevádzať slabých, bez mojej slabosti by to nešlo :-)
      A viem, že tma je a Boh je svetlo :-)))

      Vymazat
  2. Krásný článek, díky, máme silné osobnosti v kořenech :-)) dnes má svátek Alžběta Uherská, taky byla v rodině :-))) byla sestřenicí sv. Anežky a Eliška byla prapraneteř Anežky :-))) síla, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohu díky za tyto veliké ženy.... určitě na nás před Bohem myslí

      Vymazat
  3. Zajímavá kniha, díky za tip...Moc ráda čtu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky