"Dobrovolná skromnost ?"
já nevím, nemám úplně odvahu takto příspěvek nazvat. Spíš úvaha - hlávka červeného zelí, sůl, kmín a půl hodiny práce, tolik trvalo, než se na univerzálním struhadle z Lidlu podařilo hlávku zelí nakrouhat.
trocha ingridiencí aby nastartovalo kvasný proces, a čekání na první letošní kvašené zelí - stačilo by k jídlu na několik dní, spolu s domácím chlebem, nebo i s kupovaným, co by měl v sobě trošku éček.... a pak o víkendu, jako příloha - proč ne třeba lososa, já vím, jel kamionem mnoho kilometrů - potomci to vidí jinak, jídelníčky se trošku rozcházejí :-) u nich s trvale udržitelným životem neuspěju
postupem času zjišťujeme, že bychom bez potomků měli výdaje hodně jinde, ale přeci je to musíme naučit třídit odpad, využívat zbytky potravin k dalšímu jídlu....
přeci, kurnik, tudy vede cesta... nás je šest... popelnice má 120 litrů - stačí nám na 14 dní... 3 lidi v ulici dají 240 litrů na týden, a nestačí to..., popelnici zdobí pytle plné odpadu....ale moderní.... teda cool - je třídit....
je nás na malou popelnici šest - za 14 dní je plná na 25 - 50 procent
jinde na tři osoby potřebují dvě takové na týden.... tak nevím
i IKEA - náš oblíbený "supermarket" učí jak vařit ze zbytků několik dní
opravdu mám pocit, že všechno je jinak...
Kysané zelí se hodí ke všemu.
OdpovědětVymazatU nás se třídí. Můj manžel má v našem městě na starosti odpad, kontejnery a popelnice na tříděný odpad, podzemní kontejnery.
Naše rodina je tím hodně ovlivněna.
tak to jsme na tom podobně. Taky to teď patří do mojí kompetence. Pavel
VymazatPavle, a zkoušeli jste udělat zelí z na hrubo nastrouhané cukety? Já ho dělala prvně a je výborné, podobné kedlubnovému - a také jsem ho zkusila zavařit do sklenic. Jinak s trvale udržitelným životem souvisí vedle třídění odpadů a využití jídla spousta dalších věcí, které většina lidí ignoruje. Jsem na mrtvici, když se mi za celá léta nepodařilo ovlivnit několik lidí ve svém okolí k aspoň šetrnějšímu způsobu života včetně toho třídění odpadů. Musí mít každou novinku včetně elektrospotřebičů a je jim jedno, co stála jejich výroba a jaká hromada odpadu po nich samých jednou na tomto světě zbude. Měj se krásně.
OdpovědětVymazatNaprosto s tebou souhlasím. Pavel
VymazatSouzním..... :-)
OdpovědětVymazatděkuju
VymazatSouhlasím se vším. Přidávám recept na tzv. "americké okurky", moc dobré, výborná příloha, jen dáváme o trochu víc chilli, máme rádi pikantnější. 2,5 kg okurek nakladaček nakrájet na kolečka nebo na proužky,6 velkých cibulí nakrájet,hrst soli. Nechat 2 hodiny směs odležet. Nálev: 6 dcl octa, 4 dcl pískového cukru, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky chilli koření,1 lžička nasekaného kopru. Svařit a vychladlé nalít na okurkovou směs. Plnit do skleniček a sterilizovat. V nálevu není žádná voda. Dobrou chuť a krásné léto!
OdpovědětVymazatDíky za recept, určitě na něj teď v létě dojde. Pavel
VymazatPavle, zlatá slova .......
OdpovědětVymazatDík :)
VymazatPavel