Listopadové vitamíny

Venku už doopravdy skončilo dlouhé léto, v úterý by i u nás konečně chvíli trochu sníh. Jakým způsobem se v tomto období zásobujete vitamíny?
U nás kromě velkého zeláku, který je na chladné zadní terase, máme ještě malý zelák na kuchyňské lince, v něm je naložené červené zelí, letos prvně. Chvilku mu trvalo, než se rozkvasilo, pomohli jsme si nálevem z již rozkvašeného bílého. Naložené je s cibulí a kmínem. A je taky moc dobré. 
Tohle zařízení pro růst rostlinek jsme před lety koupili v IKEA, používali jsme ho pro různé rychle rostoucí salátové listy, ze semínek. Letos nám kamarád poradil, že ve vodě se velmi dobře zakořeňuje bazalka, co se dá koupit v každém obchodě se zeleninou. Jen je voda potřeba hnojit, bazalka je náročná a živiny. Takže teď je všech osm hnízd dlouhodobě plných bazalky. 
A na závěr jedna dobrota pro zdravé mlsání - sušenky z jablek a červené řepy. V ručním mixeru najemno rozdrtíme ovoce, vymačkáme šťávu, tu vypijeme :-), a do dužniny přimícháme trochu medu a mixerem rozdrcené ovesné nebo pohankové vločky. Ze směsi uplácáme tenké placky a dáme do sušičky potravin. Sušíme na vyšší teplotu cca 5 hodin, to se musí kontrolovat. 
Sušenky jsou opravdu hodně dobré a zdravé.
Pěkný večer
Pavel

Komentáře

  1. Pavle ahoj, to tu bazalku dáš jen do vody?Jako to co byla v květináči nebo seminka!? A hnojiš ji čím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ustříhnu řízek - vršek rostliny, cca 5-10 cm, stonek s lístky a dám to do košíku plného vermikulitu. Ten košík ponořím do vody. Hnojivo mám tekuté - tisícikvět co přišel v objednávce od Starkla, ale jde použít i jiné tekuté hnojivo, nebo i jarní kristalon. Rostlinky velmi rychle zakořeňují a rozrůstají se. Důležitý je dostatek světla.

      Vymazat
  2. Ahoj Pavle, kvašená zelenina, to je dobrota! To my máme taky rádi :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, to máš pravdu, přicházíme tomu čím dál víc na chuť :-)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, červené zelíčko! To budou výborné vitamíny.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky