poprvé pečeme!
Celozrnný žitný domácí chleba
Když se podíváte o několik příspěvků dozadu, je tam povídání o stavbě chlebové pece.
Uplynulo víc jak 60 dní a dnes jsme poprvé pec naplno roztopili.
ještě před tím jsme ale připravili chlebové těsto z celozrnné žitné a polohrubé pšeničné mouky a nechali ho kynout u krbu, pěkně v teple.
roztápíme! V peci se roztápělo pozvolna, asi 90 minut, teploměr zatím nemáme, takže čas sázení chleba jen odhadujeme
zapomněli jsme před kynutím těsto naříznout, takže při kynutí popraskalo, křížek jsem na bochníku dělal těsně před tím, než šel do pece
tak a za 50 minut se uvidí
povedlo se, první skutečný chleba z pece, bylo zajímavé, jak to při pečení kolem pece vonělo
po upečení jsem z rohů pece vyhrabal popel, a byl tak žhavý, že stačilo přidat několik třísek a oheň se znovu rozhořel. Z mrazáku jsme vyndali švestky, nakrájeli jablka, trochu skořice a šup do pece, asi po hodině jsme pánev vyndali - mohla tam být déle, je to husté, ale pečený čaj to ještě není. Stejně do zítřka nevydrží, dnes večer si uděláme dobrý ovocný čaj.
V týdnu zajedu do Polska pro smaltovaný pekáč, aby se mohlo experimentovat i s masem.
Pečení v peci je prý návykové, tak kdo ví, ale asi na tom něco bude.
Pavel
Pavle, ten chleba vypadá skvěle. A určitě i tak chutná! Gratuluju k prvnímu počinu z pece :)
OdpovědětVymazatMěj pekný večer, Petra
Děkuji moc, no bylo trošku napětí, jak první počin dopadne :-)
VymazatTo chápu :-) Dobře, že se povedlo!
VymazatZačátek další cesty :-)
VymazatBlahopřeji, chleba vypadá dost jedle a vůni cítím na dálku. A pečený čaj se hodí v této zimě.
OdpovědětVymazatLetos byla ohromná úroda švestek, hodně jich je i v mrazáku, budou se hodit na zimní čaj
VymazatČekala jsem, kdy se do toho konečně pořádně dáte, a vidím, že jste si vybrali opravdu slavnostní den :-) tak ať vám chutná :-)
OdpovědětVymazatPřišlo to tak nějak samo, a dnešní svátek jsme si díky pečení užili. Dík za návštěvu, Pavel
VymazatTo musel být zážitek! Voní až k nám :-)
OdpovědětVymazatJe to od počátku součást Domova...
VymazatA chlebík je na světě :-)) přeji dobrou chuť do dalšího vaření a pečení !!Iva
OdpovědětVymazatIVO, dík moc!
VymazatVeliká inspirace, Pavle :-)
OdpovědětVymazatDěkuji, pro nás je pec velká neznámá, počátek velké improvizace :-)
VymazatÚžasné!!👍👍👍a ta vůně to musela být nádhera!Moc Vám to přeju,ani se nedivím,že je to návykové 🤗🤗
OdpovědětVymazat