Počet zobrazení stránky

čtvrtek 21. července 2016

"Dobrovolná skromnost ?"
já nevím, nemám úplně odvahu takto příspěvek nazvat. Spíš úvaha - hlávka červeného zelí, sůl, kmín a půl hodiny práce, tolik trvalo, než se na univerzálním struhadle z Lidlu podařilo hlávku zelí nakrouhat.
trocha ingridiencí aby nastartovalo kvasný proces,  a čekání na první letošní kvašené zelí - stačilo by k jídlu na několik dní, spolu s domácím chlebem, nebo i s kupovaným, co by měl v sobě trošku éček....  a pak o víkendu, jako příloha - proč ne třeba lososa, já vím, jel kamionem mnoho kilometrů - potomci to vidí jinak, jídelníčky se trošku rozcházejí :-) u nich s trvale udržitelným životem neuspěju

postupem času zjišťujeme, že bychom bez potomků měli výdaje hodně jinde, ale přeci je to musíme naučit třídit odpad, využívat zbytky potravin k dalšímu jídlu....
přeci, kurnik, tudy vede cesta... nás je šest... popelnice má 120 litrů - stačí nám na 14 dní... 3 lidi v ulici dají 240 litrů na týden, a nestačí to..., popelnici zdobí pytle plné odpadu....ale moderní.... teda cool - je třídit....
je nás na malou popelnici šest - za 14 dní je plná na 25 - 50 procent
jinde na tři osoby potřebují dvě takové na týden.... tak nevím
i IKEA - náš oblíbený "supermarket" učí jak vařit ze zbytků několik dní 
 opravdu mám pocit, že všechno je jinak...

10 komentářů:

  1. Kysané zelí se hodí ke všemu.
    U nás se třídí. Můj manžel má v našem městě na starosti odpad, kontejnery a popelnice na tříděný odpad, podzemní kontejnery.
    Naše rodina je tím hodně ovlivněna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsme na tom podobně. Taky to teď patří do mojí kompetence. Pavel

      Vymazat
  2. Pavle, a zkoušeli jste udělat zelí z na hrubo nastrouhané cukety? Já ho dělala prvně a je výborné, podobné kedlubnovému - a také jsem ho zkusila zavařit do sklenic. Jinak s trvale udržitelným životem souvisí vedle třídění odpadů a využití jídla spousta dalších věcí, které většina lidí ignoruje. Jsem na mrtvici, když se mi za celá léta nepodařilo ovlivnit několik lidí ve svém okolí k aspoň šetrnějšímu způsobu života včetně toho třídění odpadů. Musí mít každou novinku včetně elektrospotřebičů a je jim jedno, co stála jejich výroba a jaká hromada odpadu po nich samých jednou na tomto světě zbude. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím se vším. Přidávám recept na tzv. "americké okurky", moc dobré, výborná příloha, jen dáváme o trochu víc chilli, máme rádi pikantnější. 2,5 kg okurek nakladaček nakrájet na kolečka nebo na proužky,6 velkých cibulí nakrájet,hrst soli. Nechat 2 hodiny směs odležet. Nálev: 6 dcl octa, 4 dcl pískového cukru, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky chilli koření,1 lžička nasekaného kopru. Svařit a vychladlé nalít na okurkovou směs. Plnit do skleniček a sterilizovat. V nálevu není žádná voda. Dobrou chuť a krásné léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za recept, určitě na něj teď v létě dojde. Pavel

      Vymazat

Budeme rádi za každý Váš komentář