Gardenpark Jeneč

aneb co už reklama neříká...
Málokdy tady prezentuju negativní zážitky, ale tentokrát udělám výjimku.
V úterý jsme museli do Prahy, a tak proč nespojit cestu s příjemnou procházkou krásnou zahradou.
Uvažovali jsme o parku Botanicus u Lysé nad Labem, o Průhonicích a nebo o Garden parku Jeneč, který je často inzerován, hodně na stránkách časopisu zahrádkář. Jelikož v obou předchozích zahradách jsme už byli, padla volba na Jeneč, bohužel...

Snažím se být objektivní, fotky mají ukazovat i to něco pěkného, co v parku je, ale je toho jak pověstného šafránu. Celý areál je zbytečně vysypaný hrubým štěrkem, trávník se v něm nenajde. A co hlavně, působí jako nedodělané, ve spěchu opuštěné staveniště. zarostlé po kolena plevelem.
Nejsem odborník, ani zahradní architekt, ale tohle je příliš. Když pominu laciné schody z vyřazených rozpadávajících se pražců, rezaté traverzy kolejnic, torza betonových sloupů... možná že původní myšlenka nebyla až tak špatná, snad jen megalomanská, jenže ... kdyby to betonové aspoň všechno zarostlo vhodnou výsadbou, mohl to třeba být i příklad alternativního parku - ale...
Výsadby letniček, co tady mají, nejsou špatné - nejsou nijak výjimečné, ale špatné taky ne. Jenže letničky jsou co se týká údržby a finanční náročnosti jeden z nenákladnějších vegetačních prvků. Možná pak chybí peníze na údržbu a na projekt výsadby.
Téměř tady chybí trvalky, keře, pár azalek a rododendronů to nespraví. Pod břízky v aleji by se našlo tolik vhodných druhů trvalek, které by byly nádherné nejen v květu, měnily by se tvarem a barvou listí během roku, potřebovaly by daleko méně údržby. Nestálo by za úvahu oslovit studenty - za minimální odměnu by vymysleli hodně zajímavé výsadby...?
 
nedokončené terasy, žádná tráva, všude kameny, plevel... chybějící keře, chybějící zajímavější taxony...
letničkové záhony...
rozárium, asi to nejhezčí, co v parku je
nějak mi tady chybí profesionalita, výsadba není navržená tak, aby se rostliny zapojili, aby to byl funkční vegetační prvek, ne vždy je vhodné kombinovat letničky a trvalky...
altánek nepůsobí špatně, snad jen kdyby nebyl tak moc uprostřed křižovatky...

jeden z hezčích pohledů, březová alej
voda v jezeru se kazí...
celkový pohled na rozárium.. uprostřed kamenné pouště - proč zde nejsou záhony stepních trvalek ?
a detaily, bohužel i tady není údržba v takové míře, jakou by růže potřebovaly
bagry už dávno odjely...
zdi se bohužel pomalu začínají rozpadat, kameny pracují ... a nevhodně příliš na kraji vysazené jehličnany...
dál už netřeba komentovat...
když se šetří na všem,
na materiálech, na projektantovi,
na zahradním architektovi...
za tohle se platí vstupné....
tak příště zas něco pozitivnějšího :-)
Pavel

Komentáře

  1. Věřím,že to stálo asi spoustu peněz,asi hlavně v kamenolomu ;),ale mám stejný názor,moc překombinované a nepřirozené k tomu.
    Ale zase fajn vidět,jak asi nee :)).H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně, je potřeba vidět i to, co se úplně nepovedlo. Naoravit se to dá :)
      Pavel

      Vymazat
  2. Škoda toho místa, dalo by se pojmout lépe. A souhlasím, stávající řešení je nedotažené a nepromyšlené :-( Tak příště asi opět Průhonický park, že? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Do Jenče jezdíme téměř každý víkend, žije tu můj strejda. Výstavbu Gardenparku jsme mnoho let sledovali v místním zpravodaji a dost jsem se na něj těšila. Zklamání však bylo obrovské.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, to Ti rozumím, taky jsem si ho z fotek a článků v zahrádkáři představoval jinak...
    co naděláme, není to jediná klamavá reklama...
    Užívejte léto, Pavel

    OdpovědětVymazat
  5. Dost mi to připomnělo tou kamenitostí a vyprahlostí antické památky v Řecku (Olympii...), vůbec ne zahradní park ve střední Evropě. Když si vzpomenu na fotografie z tvé zahrádky, pak naprosto chápu tvé rozčarování z tohoto zahradnicky nezvládnutého parku. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, přeci jen jsem naladěný na středoevropský typ zahrad...
      Pavel

      Vymazat
  6. Děkuji za exkurz, je to zajímavý komentář a dle fotek a popsaných zkušeností jistě pravdivý. Nikdy jsem zde nebyla, ačkoliv nebydlím daleko, tak možná jednou se tam také vypravím. Třeba se zlepší a pochopí jak využít zajímavé pozemky smysluplně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Údajně se na zlepšení pracuje, je to dobře, byla by škoda, aby rozpracovaný park zanikl

      Vymazat
  7. Netušila jsem, že v Jenči něco takového je, ale po tvém článku si to asi i nechám ujít. Aspoň prozatím ... (třeba to časem opravdu dotáhnou k nějakém lepšímu výsledku).
    A až pojedeš do Prahy, tak doporučuji Dendrologickou zahradu u Průhonic (neplést s Průhonickým parkem, Dendrologická zahrada je hned u sjezdu z dálnice). Aspoň mám se tam líbilo - byli jsme tam loni (http://werka13.blog.cz/1608/dendrologicka-zahrada-pruhonice)
    Hezký den
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v parku i v dendrologické zahradě jsem měl ten dar, že nás prováděli místní zahradníci. Obojí je naprosto úžasné! Naprosto s tebou souhlasím. Pavel

      Vymazat
  8. Tak to je síla...škoda...děkuji za upozornění:-) Kejt

    OdpovědětVymazat
  9. třeba se to časem zlepší, byla by docela škoda, kdyby to úplně zabalili...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky