chlebová pec

plníme si náš velký sen, o peci na chleba a pizzu. Dlouho vypadal hodně nereálně, až z jara jsme našli na FB skupinku pečeme v peci z jílu. Chvíli jsme ji sledovali a plánovali stavbu malé hliněné pícky. Pak jsme ve skupině objevili příspěvek od hlinenakamna - a pozvánku na workshop se stavbou chlebové pece. Prožili jsme jednu červencovou sobotu na rozpálené zahradě v Praze se skvělými lidmi, všichni jsme byli naladěni na stejnou notu. A bylo rozhodnuto, budeme stavět větší pec ze šamotových cihel, spojovanou hlínou s pískem, omítnutou silnou hliněno-slaměnou izolační omítkou. 
 a sen se začíná realizovat, nejprve se musel přestěhovat zahradní krb, naštěstí jsme před lety koupili fortelnou stavebnici, takže jeho stěhování zabralo asi tři hodiny. Už se v něm na novém místě zahrady grilovalo :-)
 A začíná se stavět. Po dnech plánování se konečně pícka začíná vylupovat. Šamotové cihly jsou zatím jen narovnané na sebe, propočítával jsem kopyto na klenbu a ověřoval jsem si, že rozměry sedí. Je vyřezané z polystyrenových desek,  a je škoda ho pak vyhodit, kdybych náhodou někoho inspiroval k vlastní stavbě, rádi vám kopyto dáme, stačí se ozvat. Vnitřní rozměr pícky bude cca 80x60 cm.
V popředí jsou trámky na zastřešení, pícka je z hlíny a nesmí na ní pršet. Střecha od kůlny se proto prodlouží až za pícku. Pícku musíme postavit v nejbližších dnech, protože má vysychat asi 60 dní a v tu dobu nesmí zmrznout. Už se moc těšíme na první roztopení.

Komentáře

  1. Ty brďo, to je zajímavá věc. Už se těším, až upečete první chleba a napíšeš své postřehy.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem zvědavá na pokračování reportáže a na první výsledky pečení :-) držím palce, ať se vše podaří :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pavliku, to je super! Tu bych chtěla mít, hlavně na ten chleba, držím pěsti, ať vše klapne Margo

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je super! Moc Vám ji přeji a užijte si ji! Pěkné dny a zážitky! Dovedu si to představit :-)) K

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky