Tříkrálový vikend

Tři králové mezi lesy a Třebechovické muzeum betlémů

Se sousedem jsme měli trošku na starosti Tříkrálovou sbírku u nás mezi lesy. V pátek večer jsme si sedli s 🍻 na zimní zahradu a probírali organizační detaily. A shodli jsme se, že ani pro jednoho z nás Vánoce ještě neskončily, možná naopak je teď prožíváme intenzivněji doma u vánočních stromků a nových knížek, v klidu a pohodě po všech návštěvách.
V sobotu po ránu jsme vypravili 9 skupinek koledníků, počasí jim přálo a všichni si den užili.

S prázdninami jsme se dnes odpoledne rozloučili výletem. Bylo krásné počasí, nechtělo se sedět doma. Vyrazili jsme do nedalekých Třebechovic, na Proboštův Betlém a na další Betlémy ve zdejším muzeu. Byly jsme zde naposledy před restaurací betlému. Líbilo se mi, jak se znovu pohybují figurky, které už byly věkem poškozené. Také nové nasvícení, které spolu s příběhem seznámí návštěvníka se všemi detaily úžasného díla. Betlém stojí za návštěvu kdykoliv, ale v době vánoční je jeho poselství možná ještě silnější.
expozice Kralických betlémů, betlémář po večerech v chalupě tvoří z lipového dřeva figurky daráčků

belém vyřezaný motorovou pilou z jednoho kusu kmene zdobí střešní zahradu moderní budovy muzea


Betlémy z expozice muzea

Kdo znáte moji zálibu v Betlémech, je Vám určitě jasné, že jsem nemohl obejít bez povšimnutí prodejnu papírových betlémů. Koupili jsme dva, Mělnický a Klatovský. A jedednodušší z nich jsem doma hned vystříhal a po zbytek vánoční doby bude zdobit roh jídelny.

betlém, nůžky, lepidlo... a sklenka portského, ještě jsou vánoce :-)
Mělnický Betlém, v zasněžené krajině je vinice a mezi daráčky je vinař s košíkem hroznů.

Hodně sil do všedních dní nového roku!

Komentáře

  1. Já čekám, že Tři králové budou u nás chodit dnes.
    Za Vánocemi jsem udělala takovou pomyslnou tečku na Nový rok. Zajeli jsme se podívat na vyřezávaný venkovní betlém do nedaleké obce a podívali se na jejich vánoční výstavu, která končila.
    Třebechovický betlém jsem ještě na živo neviděla - je to ostuda. Zase až tak daleko to nemáme.
    Tak v novém roce jen všechno dobré!
    Hanka (bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je tečka za vánocemi asi dnes. Naše dcera hraje v souboru, dnes měli tříkrálový koncert, poslední letošní provedení Rybovky. Měj se, Pavel

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi za každý Váš komentář

Oblíbené příspěvky